Niet gevaccineerd, wel even ertussen uit?

3 april 2021

(Nog) niet gevaccineerd, wel op vakantie

Komen de muren op je af, of heb je het park bij jou in de buurt nu wel gezien? Je bent niet de enige. Velen wachten nog even op een wat rooskleuriger perspectief nu het vaccineren gestart is. Zo zou bijna de helft van de Nederlanders dit jaar thuis blijven, of in ieder geval vakantie in eigen land vieren, kopte NU.nl recent. Maar het hoéft natuurlijk niet. Wil je, zolang het nog kan, zonder poespas reizen? Er zijn landen die officieel toeristen verwelkomen. Mijn tip? Luxemburg!

LilaLuxemburg <3

Het is zo’n kleine 4 uur met de auto, afhankelijk van waar je woont in ons kleine kikkerlandje, en je rijdt Luxemburg-Stad binnen. Tijdens de route kunnen je zintuigen hun geluk niet op: dat typische geluid als je met je banden over de markering op de Belgische snelwegen schuurt, de prachtige bergen en het groen, de taal die onwillekeurig ineens verandert van Nederlands naar Frans, tankstations waar het ineens wél leuk is om te stoppen. Jawel, zodra je de grens over gaat, begint de voorpret al gelijk!

Voor je het weet, ben je in Luxemburg. En Luxemburg zelf is natuurlijk een ontzettend klein landje. Luxemburg-Stad is de enige grote plaats in het land, en heeft met de vele Europese instanties een beetje het allure en de functie van ons eigen Den Haag of van Brussel. Ook leeft maarliefst 70% van het hele land in Luxemburg-Stad, de overige 30% is over het land verspreid. Desondanks kun je ook nog steeds prima voor je relatieve rust naar de stad trekken, het is er namelijk bij lange na niet zo druk als in onze grote steden. Ga je liever even ‘off the grid’? Dat is dus in Luxemburg ook nooit ver weg. Hierbij mijn tips voor dingen om te doen in Luxemburg!

Verblijf

Luxemburg-Stad is niet groot, en dus is het niet lastig om een gunstig gelegen verblijf te vinden. Het hangt natuurlijk compleet van je eigen wensen af. Ik verbleef in het Best Western Plus hotel op Avenue Victor Hugo. De reden? Fijne kamers (zorg wel dat je een kamer aan de achterzijde hebt), twee grote parkeerplaatsen om de hoek waar je zonder poespas en voor €1,- p/u parkeert (van ma-vr, 8-18), een koffietentje om de hoek met goede koffie en vele (vegan) ontbijtopties (handig voor als je het ontbijt op het hotel over wilt slaan) en dichtbij onder andere het centrum en de Groothertogin Charlottebrug vanwaar je adembenemend uitzicht hebt over het dal van de stad.

Must sees

Hoewel de situatie natuurlijk per dag kan veranderen, is het in Luxemburg momenteel redelijk open. Toch is het soms even zoeken. Zo zijn winkels wel vrij te bezoeken, maar zijn bepaalde attracties en trekpleisters nog dicht. Wat je wel kunt doen? Genoeg! Wandel eens over de Groothertogin Charlottebrug, voor ’s avonds is dit adembenemend. De brug is de schakel tussen het ‘oude’ gedeelte van de stad en het meer modernistische deel. 

Uitzicht op de vallei vanaf de Groothertogin Charlottebrug

Zodra je de brug oversteekt naar het modernistische deel, vind je aan je rechterzijde een bos met meerdere forten (Fort Niedergrünewald en Obergrünewald). Normaliter worden hier rondleidingen gegeven, maar die zijn momenteel gestaakt en dus kun je zelf op pad. Vanaf hier kun je ook afdalen naar het dal van de stad, en een wandeling maken langs de Alzette, de rivier die door Luxemburg loopt. Vanaf daar kun je langs het Oostdeel van de stad een wandeling maken of lekker in de zon aan het water zitten. 

De route brengt je verder naar de Kazematten, een ondergronds grottenstelsel. Helaas momenteel niet toegankelijk, dus die blijft voor mij op mijn lijstje staan; het schijnt een echte aanrader te zijn! Ik ben toen doorgelopen naar de Citadelle du Saint-Esprit (oftewel, de Holy Spirit). Daar vind je een aantal Strafrechtelijke instanties met prachtige architectuur, en je hebt er fantastisch panoramisch uitzicht over het dal van de stad. Het bevindt zich ook dicht bij het gedeelte met allerlei restaurantjes. Helaas momenteel niet open voor bezoek, maar haal er een lekkere lunchbox af om te verorberen in het zonnetje terwijl je geniet van het uitzicht.

Uitzicht vanaf de Citadelle du Saint-Esprit

Vanaf hier kun je verder wandelen richting de Zuidzijde van de stad. En als stad die in een dal is gelegen, zijn ze hier gek op (en goed met) bruggen. De Adolfsbrug is dan ook ons volgende station: een mooi staaltje architectuur dat je zeker gezien wilt hebben. Pal langs de Adolfsbrug, bij monument Gëlle Fra, is er een pleintje om lekker te zitten. Hier zie je veel locals bijpraten onder het genot van een ijsje of een koffie. Je kunt ook afdalen naar beneden, want onder de brug loopt park Pétrusse (met gelijknamige rivier die door het park loopt). Het is een oase van rust aan de rand van de hectiek van de stad. Zeker in de zomer is dit een fijne plek, want het is er best schaduwrijk, dus mocht je Luxemburg tijdens warmere dagen bezoeken, dan weet je waar je verkoeling kunt vinden. 

Adolfsbrug met het laaggelegen Petrussepark

Buiten Luxemburg

Er is genoeg te doen in de stad, al heb je het na 3 dagen echt wel gezien. Wil je de omgeving verkennen? Echternach is een mooie plek op 30 minuten rijden, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de auto in stappen en een beetje off-road gaan. Dat is in Luxemburg niet zo moeilijk. Zodra je de stad uit rijdt en vervolgens de snelweg verlaat, begeef je je al gauw op wegen waar je vrijwel de helft van de tijd de enige op de weg bent. Heerlijk! 

Zelf ben ik via die wegen naar Mettlach gereden in Duitsland. Let wel: Duitsland verwelkomt officieel geen toeristen. Doe dit dus op eigen risico en met inachtneming van de maatregelen. Ga je? Breng dan een bezoek aan de Saarschleife. Vanaf daar heb je uitzicht op de Saarrivier. Adembenemend. Het doet denken aan de Horseshoe Bend in Arizona. Het is tevens een prachtig hikepad. Je kunt vanaf het uitkijkpunt enkele honderden meters naar beneden afdalen. Dit pad is voor de geoefende wandelaar; zorg in elk geval voor goede schoenen en een goede conditie. Het is er werkelijk adembenemend. Je ziet roofvogels, je ziet de wind over het water gaan, je ziet beekjes uitmonden en bovenal: het is er oorverdovend stil; een feest voor je oren.

Uitzicht bij de Saarschleife

Must knows

Enthousiast geworden? Tof! Dit moet je wel even weten voor je vertrekt. Op het moment van schrijven ontvangt Luxemburg officieel toeristen. Je hoeft dus niets te overleggen om het land binnen te mogen. Dit geldt echter niet voor België. Je mag België in voor een doorreis, maar je moet dit wel aantonen middels een Verklaring op Eer. Zorg dat je deze uitgeprint bij je hebt, mocht je gecontroleerd worden. Ik heb deze voor de zekerheid in zowel het Frans als het Nederlands gedownload, en voor zowel de heen- als de terugreis. Ik ben overigens niet gecontroleerd. Eenmaal in Luxemburg geldt, net als bij ons, de mondkapjesplicht. Tevens geldt daar een onderlinge afstand van 2 meter. De winkels zijn open zonder afspraak, en eten kun je afhalen. Verder is de horeca niet open. Luxemburg heeft een avondklok van 23.00-06.00. De meest gesproken is taal is Frans, al kom je ook een heel eind met Duits of Engels. De Luxemburgers zelf hebben ook een eigen taal, een vervreemd Duits waar je, je wellicht beter niet aan kunt wagen ;-). En, laatste sidenote: deze content is niet gesponsord.

Met deze tips ben je all good to go! Veilige reis, heel veel plezier en laat het vooral weten als jij goede tips hebt.

Geef een reactie