“PLAATJES- EN PRAATJESMAKER”

Dat ben ik in een notendop. 

Maar ook: een door alles gebiologeerde gangmaker, sensitieve sarcast, bourgondische Brabantse, import-Hagenees, alternatieve ambtenaar, weelderige woordkunstenares, fantasierijke filosoof en dus plaatjes- en praatjesmaker.

Ik heb een passie voor platen én praten. Als kleine meid al. Mijn ouders wilde me vroeger al opgeven voor het programma Praatjesmakers (pre-2000 mensen weten that’s up). Gebiologeerd door alles, sloeg ik alles op wat ik in mijn omgeving zag en dat leverde soms frappante gesprekken op. Zo was ik als 6-jarige eens een middag mee varen op de Maas met mijn beste vriendinnetje en haar gezin. Toevallig was haar moeder ook mijn juffrouw, en zoals het lesgeven in haar bloed zat, vroeg ze mij: “Scarlett, weet jij op welke rivier we nu varen?”. “Ik heb geen idee juf, maar ik weet wel zeker dat het niet de Mississippi is.”. Dat slap ouwehoeren, gecombineerd met scherpzinnigheid, zat er al vroeg in. Een uiting van mijn liefde voor praten. Er is weinig veranderd in al die jaren.

Praten verbindt. En verhalen geven we door. Het is dé reden dat we onze geschiedenis kennen: door verhalen die doorverteld worden. Een goed verhaal is key om bij anderen te blijven plakken. Zeker nu aandacht vluchtig is. En iedereen erom vecht. Het is dé valuta van deze tijd. Ik help je aan een goed verhaal, zodat je tussen de oren en in de harten komt en blijft.

En die platen? Die vullen perfect aan wanneer woorden tekortschieten. En dat komt vaker voor dan je denkt. Academici zullen hier wellicht jeuk van krijgen, maar probeer de kleur paars maar eens in woorden te omschrijven. Of liefde. Probeer het maar. Lukt je niet. Al eeuwen proberen poëten, singer-songwriters en mensen van jong tot oud en over de hele wereld het fenomeen liefde te omschrijven, maar het is nog nooit iemand volledig gelukt. Ik durf wel te stellen dat je de mooiste en meest kostbare dingen in het leven niet kunt omschrijven, die kun je alleen beleven, voelen, ervaren. En dat is waar ik met mijn camera om de hoek kom, om de beleving vast te leggen en te vereeuwigen, en om dat uit te drukken wat woorden niet kunnen.