Gescheiden door de Schelde

Wie aan Antwerpen denkt, denkt aan de Grote Markt en de Meir. Misschien een wandeling langs de Scheldekaaien, maar altijd maar langs één kant van de Schelde: de rechteroever. En daar hebben we het in de volksmond over als we het over Antwerpen hebben, maar de stad wordt gescheiden door de Schelde, en heeft dus ook een linkeroever! Een parallelle wereld, die in tegenstelling tot de rechteroever niet gekenmerkt wordt door massa en musea, maar waar juist de verborgen pareltjes te vinden zijn. Antwerpen eens een keer op een andere manier beleven? Bezoek dan eens de overkant! 

Daar kun je rechtstreeks met de auto geraken, maar wil je de reis ernaartoe al meteen uniek maken, dan kun je er ook voor kiezen om met het gratis pontje over te gaan of je kunt de voetgangerstunnel vanaf het Sint-Jansvliet te nemen. Deze tunnel, de Sint-Annatunnel, brengt je van de rechter- naar de linkerkant van Antwerpen en vice versa. De tunnel is geopend in 1933, is 572 meter lang en de roltrappen naar de tunnel zijn nog twee echt authentieke houten roltrappen. Alsof je zo een zwart-wit film in stapt. Het is dan ook een gewilde plek voor fotografen. Neem dus zeker je camera mee. Tip: ook op warme zomerdagen vind je verkoeling in deze tunnel die zich bijna 32 meter onder de grond bevindt. Liever met het bootje? Deze vertrekt elk rond kwartier vanaf ’t Steen en brengt je gratis naar de overkant. Aanmelden en/of legitimatie niet nodig.

Neem je camera overigens niet alleen mee voor de Sint-Annatunnel, want als je -op welke wijze dan ook- eenmaal aan de overkant bent geraakt, heb je ook prachtig uitzicht op de Antwerpse skyline: van het MAS tot aan de Grote Kerk, je ziet Antwerpen eens van een heel andere kant en in z’n totaliteit. En waar het in het centrum van Antwerpen soms zoeken is naar een groenstrook, kom je qua groen op de linkeroever niks tekort en dus leent het zich ook als een prima plek om te picknicken. Proost met de Antwerpse skyline op de achtergrond.

Naar groen hoef je aan deze kant van de oever niet te zoeken. Je kunt je hart ophalen in één van de vele groene gelegenheden hier. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door het uitgestrekte Sint-Annabos dat tot aan Zwijndrecht reikt, het Neuzenbergbos (aanrader) of in natuurreservaat de Burgse Weel, waar een prachtig binnenwater is.

En over water gesproken, deze kant van de oever leent zich ook fantastisch voor watersporten! Doe bijvoorbeeld een weekendcursus zeilen bij Zeilschool Galgenweel of ga waterskiën of wakeboarden bij Wake-Up Cable Antwerpen, waar je tevens ook een heel sfeervol terrasje aan het water kunt pakken of goed kunt eten bij Restaurant BunkeR. Geen zin in iets actiefs? Dan ga je het best naar de andere kant van dit stukje Antwerpen, waar je openlucht zwembad De Molen vindt en het strand. Jawel! Antwerpen heeft een heus strand. Oké, strandje. Maar toch, het is er! Het, je raadt het nooit, Sint-Annastrand. Het is een klein strandje aan de Schelde, met aan de rand wat horeca. Veel van deze gelegenheden kun je helaas links laten liggen, maar Café Minerva is een plek met een bijzondere energie. Waar jong en oud, rijk en arm, Vlaming en import en alles ertussenin samenkomen. Liever iets conventioneels om een hapje te eten of een roseetje te drinken in de zon? Dan is Taverne-Restaurant de Zeester een goede optie. Iets meer op stand ga je naar de buren van Kunst aan de Stroom (KAS).

En krijg je aan het strand ‘goesting’ om te gaan zwemmen? Neem dan liever geen duik in de smerige Schelde, maar koel dan af in Openluchtzwembad De Molen, om de hoek.

Eigenlijk kun je de linkeroever zien als het ‘vakantieoord’ van Antwerpen. Een plek voor recreatie en ontspanning. En een plek waar je, je ogen uitkijkt, want zoals dat kan (en hoort) in België staan de wolkenkrabbers hier pal naast de prestigieuze villa’s. Nog een reden om je camera bij de hand te houden. En mocht je hier nu op uitgekeken zijn, dan pak je zo weer het bootje dat je in 5 minuten weer in de bewoonde wereld aan ’t Steen en de Grote Markt brengt. Veel plezier!

Geef een reactie